Donny’s bak-o-theek: recept vegan Bokkenpootjes


Recept 100% plant-based Bokkenpootjes

De bak-o-theek is geopend, jij mag thuis aan de bak. Bij deze de grande entrée van het recept van een bekend Hollands baksel. Een baksel volledig plantaardig gemaakt van aquafaba. Aqua watttt… Aquafaba! Het kookvocht van kikkererwten. Een nieuw ontdekt ingrediënt vol van eiwitten. Het bestaat al lang, sterker nog voorheen werd het weggespoeld maar het vocht van kikkererwten is ideaal om onder andere gebak luchtig te maken zoals typisch Nederlandse… Bokkenpootjes!

 

Klaar voor de bak? Start!

 

Ingrediënten voor de vulling:

100 gram havermout

300 ml plantaardige room

70 gram suiker

1 tl-vanille siroop (je kunt ook echte vanille stokjes gebruiken, maar die hadden wij even niet in huis. Op is op en weggooien is zonde toch?)

Een mespunt agar agar

Een mespunt zoutmespunt

 

Ingrediënten voor het Bokkenpootje:

300 gram aquafaba (is ongeveer 2 kleine blikjes kikkererwten) *

250 gram suiker

70 gram bloem

250 gram amandelmeel

 

Ingrediënten voor de topping:  

200 gram pure chocolade.

 

Verwarm de over voor op 165 graden.

 

STAP 1

Doe de havermout met de plantaardige room, vanille en zout in een steelpannetje. Laat heb op een laag vuur pruttelen. Lees een krantje, zet een muziekje op of ga verder stap 2.

 

STAP 2

Klop de aquafaba luchtig (zorg dat je mixer of garde vetvrij is.)  Voeg de suiker vervolgens toe en klop het stijf.

Meng de bloem met het amandelmeel. Roer dit door de aquafaba. Neem je tijd, anders ben je ook zo snel klaar en wat ga je dan doen?

Doe het mengsel in een spuitzak en spuit het mengsel op een bakplaat bekleed met bakpapier. Voor lange bokkenpoten lange stroken voor korte bokkenpoten korte stroken. Heb je geen spuitzak? Probeer dan met een lepel mooie strookjes te trekken.

Zorg wel dat je in ieder geval twee gelijke lengtes hebt omdat je er uiteindelijk twee op elkaar legt. Heb je geen spuitzak?

Bestrooi de stroken met de gehakte amandelen.

De stroken mogen voor ongeveer 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. Beginnen de Bokkenpoten te kleuren? Dan zijn ze klaar. Zijn ze zwart? Dan ben je te laat en mag je weer opnieuw beginnen.

 

STAP 3

Ga verder met de vulling. Pureer het havermout roommengsel. Het mooiste is als je de vulling ook even zeeft waardoor je alle kleine stukje eruit haalt en proef! Smaak het goed, dan ben je klaar. Nog niet tevreden? Voeg wat suiker en vanille toe.

Verwarm de vulling opnieuw en voeg agar agar toe. Roer heel erg goed. Laat de vulling afkoelen in een spuitzak of in een bakje.

Haal de Bokkenpootjes uit de oven en laat ze goed afkoelen. Spuit of lepel op een zijde van het bokkenpootje een laagje vulling en leg er een andere strook Bokkenpoot bovenop.

Tijd om de pure chocolade, au bain-marie te verwarmen. Hier mag je wat room aan toevoegen maar is geheel naar eigen wens.

Is de chocolade mooi gesmolten dan mag je de uiteinden van de Bokkenpootjes in de chocolade dippen.

 

Et voilá je zelfgemaakte vegan Bokkenpoot is klaar.

 

 

*Maar nu zit je nog met de kikkererwten te kijken? De kikkererwten kun je droogdeppen en knapperig bakken in olijfolie. Bak kort wat grof gehakte salie blaadjes en knoflook mee. Aftoppen met zeezout en je hebt een verrukkelijke snack voor bij het bankhangen.

 

Deel, eet en geniet!!