ProVeg en koekenbakkerij Donny Craves over een volledig vegan assortiment


Donny craves vegan assortiment

ProVeg en koekenbakkerij Donny Craves zijn een samenwerking aangegaan om de omslag te maken naar een volledig vegan assortiment. We spraken met Rob van Erven, eigenaar van Donny Craves, over de samenwerking met ProVeg, zijn keukenkastfilosofie en de toekomst van duurzaamheid in de voedingsindustrie.

Hoe is Donny Craves tot stand gekomen?

“Iets meer dan 10 jaar geleden nam ik een bakkerij over. Toen ik voor mijn kinderen in de supermarkt op zoek ging naar koekjes op basis van natuurlijke ingrediënten merkte ik op dat dat ontbrak. Vanuit dit idee is Donny Craves geboren. Inmiddels liggen onze baksels zonder onnodige toevoegingen o.a. in meerdere horecagelegenheden door heel het land en bij de AH to go en BP.”

Je noemt ‘op basis van natuurlijke ingrediënten’. Wat bedoel je daar precies mee?

“Aan de hoeveelheid koekjes in de supermarkt ontbreekt het niet. Het was en is vaak echter nog steeds lastig om precies te weten wat je koopt. Er staan zoveel ingrediënten op verpakkingen waar je nog nooit van gehoord hebt. Donny Craves is dan ook geboren vanuit de keukenkast filosofie: maak dat waar je achter staat, ingrediënten die je ook in je keukenkastje zou kunnen vinden. Zeker als je kinderen hebt wil je ze iets lekkers kunnen bieden en tegelijkertijd weten wat er precies in zit, dat het gezond is. Kijk bijvoorbeeld naar onze plant based brownie, deze bevat onder meer zeewier, courgette en spinazie.”

Je streeft naar een volledig vegan assortiment. Waarom?

“We begonnen met vijf verschillende koeken waar ei in zat. Toen ik de film Cowspiracy zag, ging er bij mij een knop om. Ik zag hoeveel energie het kost om alles te kunnen produceren, welke impact dit heeft op onze omgeving en hoeveel afval er veroorzaakt wordt. Daarom besloten we ei en boter te vervangen. Het begon met een experiment en de vegan roze koek kwam eruit voort. De samenwerking met ProVeg was hierbij zeer behulpzaam. Zo was de roze koekenactie ontzettend geslaagd. En nu hebben we zelfs de handen ineengeslagen met ProVeg om nog meer vegan recepten te ontwikkelen, met als doel om uiteindelijk een volledig vegan assortiment te hebben. Ook voor de vijf originele Donny koeken gaan we een oplossing zoeken.”

Duurzaamheid is voor jou een enorme drijfveer, hoe zorg je ervoor dat je dat blijft waarborgen?

“Het is eigenlijk een rekensom. We vragen ons telkens af: hoe kunnen we dit product nog duurzamer maken? En vervolgens zetten we bijvoorbeeld de energiewaarde van de vegan koek af tegen de versie met ei en boter. Dat is soms best een puzzel. Maar als je het goed doorrekent dan kun je niet anders dan concluderen dat een 100% plantaardig product duurzamer is.”

Als het aanbod van Donny Craves volledig vegan is, is dan het einddoel bereikt?

“Nee, zeker niet. Er is nog zoveel wat duurzamer kan. Zo vragen we ons op het moment af hoe we gebruik kunnen maken van plantaardige ingrediënten van producenten waar een krasje op zit. Dit krasje bedoel ik symbolisch. Denk aan een appelboer die niet al zijn appels kan verkopen omdat sommige appels er niet goed genoeg uitzien. Die appels kun je prima gebruiken. Als we zover zijn dat we ook dit in onze producten geïntegreerd hebben, dan hebben we echt een product van de toekomst neergezet.”