Van haver tot koek.

Ter ere van De Week van het Platteland prijzen wij haver de hemel in. Of beter gezegd: onze mond in. Het is het goud van de molenaar en onmisbaar in onze koeken. Zowel voor de biologische koeken van Donny Craves als voor de baksels van het broertje van Donny, Bedford + Delancey, wordt havermout gebruikt voor verschillende doeleinden. Havermout kun je natuurlijk kopen in de supermarkt, maar waarom niet kiezen voor een versgemalen variant?

Eerder deze week hebben wij molenaar Jos aan jullie voorgesteld. Hier kunnen jullie lezen hoe hij onze havermout maalt.


Korenmolen de Zandhaas is gebouwd in 1779 en malen vandaag de dag nog steeds het graan op dezelfde ambachtelijke wijze als toen. Tussen de zogenoemde molenstenen worden verschillende graansoorten als spelt, kamut, rogge, tarwe, gerst, mais en niet te vergeten haver, vermalen tot meel. De meeste van deze granen hebben een EKO-keurmerk.

Voor zowel Donny Craves als Bedford + Delancey vermaalt De Zandhaas ecologische haver. Deze haver komt gepeld op de molen, waarna het voorzichtig wordt gemalen. Waarom voorzichtig? Je zou namelijk denken dat haver wel tegen een stootje kan, maar Jos weet ons te vertellen: “Haver voelt een beetje vettig aan en daarom mogen de molenstenen niet te veel druk geven, anders kan de steen dichtsmeren en dan is de molenaar verder van huis. Na het malen krijg je een mooi wollig meel wat heerlijk ruikt”.

Tegenwoordig is havermout niet meer weg te denken bij het ontbijt, de lunch of zelfs het diner. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om te bakken en braden met dit heerlijke graansoort. Wij verwerken het bijvoorbeeld tot misdadig lekkere Donny Craves haverkoeken, maar ook tot muffins, koeken en taarten voor Bedford + Delancey. Het meel zorgt voor een vollere structuur en voegt vezels toe aan het product, wat weer goed is voor jan en alleman. Daarnaast kunnen er ook hele havervlokken aan de producten worden toegevoegd, wat voor een ‘crunchy’ feeling en ‘malty’ nootsmaak kan zorgen, maar ook kan bijdragen aan de ‘chewy’ structuur van de koek.


Na dit verhaal mag het duidelijk zijn dat haver onmisbaar is in onze baksels. Vezelrijk, een nootachtige smaak en een heerlijke ‘crunchy’ of ‘elastische’ structuur. Wij nemen er nog een. Op Jos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *