Wat je nog niet wist over havermout

Wat je nog niet wist over havermout

Bij Donny houden we van lekker.

Misdadig lekker.

 

Maar op alleen lekker blijft de motor niet draaien. Of toch wel? Onze koeken zijn namelijk niet alleen om je vingers bij af te likken, maar ze zitten ook tjokvol belangrijke voedingsstoffen. Cookie fuel noemen we dat.

 

Neem bijvoorbeeld één van onze basis ingrediënten: havermout.
Misschien denk je nu aan een dampend bord grijzige pap met een smeltend klontje boter dat vroeger door je oma werd voorgeschoteld. Dat kan. Maar met havermout kan je nog zo veel meer. Niet alleen in een scala van ontbijtjes, ook in brood, thee, soep, cocktails, zelfs in medicatie is deze alleskunner te vinden.

 

Maar wat maakt het nou zo gezond? Wat is het verschil tussen havermout en andere graansoorten? Wij gingen op onderzoek en het was verbazend wat we allemaal vonden!

 
 

Hier een korte recap:

 

Afkick – mout
Havermoutbladen zijn eeuwenlang gebruikt tegen verschillende ziekten en verslavingen. Zo werd in Griekenland en Egypte een havermoutextract gebruikt als huidbehandeling, terwijl ze in India dachten dat een dampend havermoutbadje hét redmiddel was voor mensen met een opiumverslaving.

 

Anti Jeuk
In havermout zitten fytonutriënten avenanthramiden. ‘Sorry wat?’ Ja precies, dat dachten wij ook. Dit goedje heeft antipuritische eigenschappen. In gewone mensentaal is dat een middeltje tegen jeuk. Al eeuwenlang is havermout een bestanddeel in zalfjes tegen eczeem, psoriasis, allergische reacties en ga zo maar door

 

Goed voor je hart
Havermout verkleint de kant op aderverkalkingen. Het zorgt ervoor dat cholesterol niet aan je bloedvatwanden blijft plakken. Waardoor het de kans op hart- en vaatziekten verkleint.

 

Weerstand
Een mensenlichaam is een verzameling van allerlei bacteriën, anders zouden we niet kunnen bestaan. Havermout helpt het immuunsysteem om de balans tussen goede en kwade bacteriën te handhaven zodat infecties minder snel kunnen plaatsvinden.

 

Niet te vroeg pieken
De vezels in havermout heten beta-glucanen. Deze zijn van het soort dat langzaam wordt opgenomen in het bloed en daardoor je bloedsuikerspiegel niet laat pieken. Goed voor mensen met diabetes die niet goed tegen suikerschommelingen kunnen. En voor iedereen die niet van stuiterbal naar zombie wil transformeren.

 

Goede stoffen
Daarnaast zitten er achterlijk veel mineralen en antioxidanten in havermout die je lichaam goed kan gebruiken. Bijvoorbeeld magnesium, ijzer, zink, vitamine B1 en B5.

Last but not least
Havermout verkleint de kans op astma bij kinderen.

 

 

Kortom, wij zijn verkocht.
Dat waren we natuurlijk al, maar dit laat nog maar eens zien dat lekker en goed prima te combineren zijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *